10 вересня баркемп продовжив свою роботу і приніс учасникам нові знання, навички, враження. День розпочався з ранкової кави, а разом із нею – і з інтерактивної медіа-гри “Кавова маніпуляція”, мета якої – збагатити знання учасників заходу стосовно понять “факт” і “фейк”, навчатися звертати увагу на деталі в медіаповідомленнях.

Майстер-клас від Тетяни Іванової озброїв бібліотечних працівників і освітян – учасників баркемпу – методикою проведення медіаосвітніх вправ, які допомагають показати специфіку сучасних комунікацій та зрозуміти, як сучасна людина відчуває себе у гіперінформаційному просторі. Медійні ігри “Пілоти” і “Танграм” продемонстрували, як медіа маніпулюють споживачами інформації, впливають на наші рішення урізних сферах життя.

У “меню” професійних батлів другого дня – вправи на закріплення набутих під час навчання умінь: “Маніпулятивний фантик”, “Клікбейтовий еклер” та “Інформаційна глазур”. “Су-шефи”, Ірина Ковач та Ірина Срібна, презентували учасникам баркемпу і свої оригінальні авторські розробки – “Медіамафіни”, в основу яких покладено метод кілець Луллія, та “Класичні снеки” для “інформаційної дієти”.

Організатори навчально-тренінгової програми підготували і традиційний компонент, притаманний бібліотечним заходам, – огляд-анонс збірника матеріалів баркемпу “Ексклюзивні рецепти “бібліотечної медіакухні” в часи інфодемії”, а також нового практичного посібника, виданого Академією української преси, – “Медіаграмотність для бібліотекарів”.

Насамкінець баркемпу усіх його учасників очікував сюрприз – лотерея “Твоя медіаспеція” – як фінал професійних батлів інтерактивної гри “Медіадесерти”, а також цілком очікувані вихідне анкетування (паралельно воно стартувало і для учасників онлайн), підбиття підсумків баркемпу та обмін враженнями його учасників, вручення сертифікатів усім учасникам програми офлайн і, звичайно – спільна фотосесія.

Позитивні відгуки, що прозвучали як із вуст експертів, так і від учасників, дозволили організаторам резюмувати: перший баркемп, організований Херсонською обласною бібліотекою для дітей імені Дніпрової Чайки за підтримки Академії української преси та Internews, відбувся вдало, тож доцільно було б цей проєкт продовжувати.



Comments are closed.