Шановні колеги!

Запрошуємо вас долучитися до створення розподіленого корпоративного ресурсу «Основи медіаосвіти: бібліотечний модуль», який би акумулював розробки програм, уроків, бібліотечно-бібліографічних занять, авторських напрацювань, медіа-ресурсів з питань формування інформаційної, медіа культури користувачів-дітей.

Пропонуємо орієнтовні програми таких уроків для учнів 1-3 класів, розроблені з урахуванням вимог щодо бібліотечного орієнтування сучасних освітніх стандартів та навчальних програм.

За вашим бажанням орієнтовні уроки (назви, форми), наведені у графі 5 та 6, можуть бути замінені на більш вдалі та інноваційні.

Цей корпоративний ресурс буде побудований за правилами розподіленого, тобто ваші власні (авторські) ви публікуватимете на своєму сайті у спеціальному розділі – «Бібліотечна медіаосвіта». Корпоративна частина ресурсу розміщуватиметься на сайті Національної бібліотеки для дітей і міститиме посилання (лінки) на розробки ваших бібліотек. Ці посилання будуть розміщені на сторінці корпоративного ресурсу тільки після обговорення (редагування, коригування, допрацювання за результатами) учасниками корпоративного проекту.                 

Рішення про опублікування приймає експертна група, до складу якої увійдуть фахівці Національної бібліотеки України для дітей, освітянських бібліотек-методичних центрів, вчителі-практики, представники фахових періодичних видань.

Заявку на участь слід подати до 1 грудня 2013 р. у довільній формі на електронну адресу завідуючої відділом каталогізування Національної бібліотеки України для дітей Н. Й. Дзюби (nata@chl.kiev.ua , dzjuba_n@ukr.net).

План-графік розробки ресурсів корпоративного проекту

«Основи медіаосвіти: бібліотечний модуль»

Станом на 19.11.2013

 

Вимоги до бібліотечних медіауроків

Поради розробникам

  1. Повне розкриття теми у відповідності із сучасними освітніми вимогами (гр. 1 та 2 «Орієнтовної програми бібліотечних уроків / медіа-уроків для учнів … класу»)
  2. Максимальна насиченість уроків, що розробляються, медіа компонентами (відео: буктрейлери, уривки із мультфільмів, кінофільмів, відеоінтерв’ю, відеовікторини; презентації PowerPoint з анімаціями; флеш-анімації: навчальні веб-ігри, пазли; елементи веб-уроків тощо) у відповідності з віковим рівнем сприйняття та розуміння дітей.
  3. В кожному уроці повинні бути включені інтерактивні компоненти. Бажано кожен з уроків побудувати у формі гри – з метою мотивації дітей до засвоєння навчального матеріалу.
  4. Додаткові матеріали для кращого освоєння дітьми інформації за темою (список книг, публікацій, корисних веб-посилань на текстові, відео і т. д. ресурси)
  5. Кожен з уроків повинен давати дітям знання про нові поняття, терміни, пов’язані з бібліотечним орієнтуванням, інформаційним пошуком тощо.
  6. Обов’язковий компонент кожного уроку – висновки щодо вивченої на уроці теми (підсумки уроку), закріплення вивченого матеріалу через запитання-відповіді (рефлексія), інтерактив, тести (контроль та коригування отриманих знань) та пояснення домашнього завдання.
  7. Домашні завдання – обов’язкові до кожного уроку – повинні також бути побудовані таким чином, щоб сприймалися дітьми як продовження гри.
  8. Кожен урок має містити кілька адресних рівнів:

–          Для дітей: основний урок; завдання, які виконуються на уроці; домашні завдання; завдання підвищеної складності. Матеріали та рекомендації для самостійного освоєння теми.

–          Для батьків (поради до спільної роботи з дітьми над освоєнням додаткованого рекомендованого матеріалу, виконання домашнього завдання).

–          Для бібліотекарів / вчителів (поради з педагогічної майстерності / методичні поради щодо організації заняття – теоретичної, практичної, ігрової частини; додаткові ресурси для підготовки уроку, поглибленого ознайомлення з темою у процесі підготовки до уроку; приклад плану та структури уроку – зразок структури традиційного уроку додається).

 

 

Додаток 1.

Зразок структури уроку – на прикладі уроку хімії:

 

Автор публікації – Тетяна Плетена, викладач хімії, вчитель вищої категорії

(публікація в газеті освітян Херсонщини «Джерела» – спецвипуск «Майстерня вчителя», 2013, № 7)

 

Додаток 2

Приклад – урок № 23  із книги:

Гендина, Н. И. «Основы информационной культуры школьника»: учебно-методический комплекс для учащихся 4-х классов общеобразовательных учебных заведений / Н. И. Гендина, Е. В. Косолапова. – М. : РШБА, 2012. – 200 с.

Презентація до уроку (додаток № 3).

k_uroku_23_Gendina_Kosolapova

frank


Comments are closed.