home

Перемагай з книгою!
Інтелектуально-спортивний квест

Детальний фоторепортаж дивись тут

 

       - Доброго літнього ранку! Вітаємо вас на ганку! На ганку Херсонської обласної бібліотеки для дітей! -  драйвово прозвучали голоси ведучих з порогу бібліотеки, двері якої цього дня (14 червня) були настіж відчинені і навколо радісно юрбилися підлітки.
Для зустрічі біля бібліотеки цього червневого дня у них було декілька приємних приводів: по-перше, 2012 рік в Україні проголошено Роком спорту та здорового способу життя, по-друге, цей рік також олімпійський (у липні стартують ХХХ літні Олімпійські ігри у Лондоні) та й в Україні вирують справжні спортивні пристрасті. Наша країна разом з Польщею стала епіцентром проведення ХІV чемпіонату Європи з футболу. Всі ці події спровокували найголовнішу причину для різнокольорового зібрання кепок, яскравих спідничок та шортиків перед бібліотекою. Це інтелектуально-спортивний квест, до участі в якому були запрошені ці веселі хлопці та дівчатка з літніх херсонських таборів «Лідер» і «Сонечко».
 Під час пошукової гри-випробування ерудиції, кмітливості та вміння грати у команді на квестерів чекали несподівані зустрічі з відомими спортсменами Херсонщини (футболістами, боксерами, гімнастами), які підготували для них спеціальні завдання-сюрпризи та майстер-класи). Але їх для початку слід було знайти за паролем. Два маршрути були заздалегідь прокладені бібліотекарями у парку Слави та у парку ім. Леніна.
Кожна з команд мала на маршруті по чотири ігрові зупинки:
1.       «Інтелект-Forward». На цій зупинці  команду чекав Андрій Барладим, кращий бомбардир другої Ліги групи А футбольного клубу «Кристал». Він показав справжній майстер-клас як забити зірковий гол, потім квестери спробували повторити ці технічні шедеври. Вийшло неповторно і весело!

  1. «Олімпійська арена», тут квестери мали розгадати кросворд присвячений олімпійським чемпіонам, біографії яких пов`язані з Херсонщиною. Далі гравці мали знайти людину серед перехожих, яка щодня робить зарядку і Юрій Ахмєров, майстер спорту зі спортивної гімнастики, провів динамічну розминку. Усі добре розім`ялися і попрямували за наступними пригодами.
  2. «Херсонський авангард» - таку назву отримала зупинка, на якій діти розгадували зашифровані прізвища херсонських чемпіонів у різних видах спорту, слухали цікаві історії відомого спортивного журналіста Олександра Крупиці про легендарних херсонських спортсменів, у яких він брав інтерв`ю: Лариса Латиніна, Олександр Берещ, Валерій Борзов і т.д.
  3. На «Галявині здоров`я» на учасників квесту чекав колишній кікбоксер, а нині журналіст та мандрівник Кирило Стрємоусов. Він проповідує здоровий спосіб життя, який починається з позитивного ставлення до будь-якої ситуації, з єднання з природою та з мудрого відношення до свого організму. У ході бесіди виявилося, що молодь також каже «ні» шкідливим звичкам і прагне бути здоровими.

 Окремо слід сказати про чемпіона світу з боксу серед кадетів Дмитра Дзядевича, який влаштував учасникам «Веселі боксерські ігри», після яких усі зрозуміли, як тяжко проходять тренування спортсменів, хоча Дмитро продемонстрував і попросив повторити лише елементарні вправи з боксерської розминки.
Ексклюзивними гостями акції були волонтери Корпусу Миру США в Україні, які нещодавно прибули до ХОБД і радо будуть працювати з її відвідувачами протягом наступних двох років. Мері Фейєр та Стів МакКаферті чекали квестерів на зупинці у парку, щоб перевірити, наскільки вони готові до приїзду іноземців до свого міста під час Євро-2012, чи зможуть допомогти зорієнтуватися, розказати про визначні місця Херсону і як добре володіють англійською мовою. З цим завданням команда справилася «на відмінно».
Фінішували учасники квесту знову ж таки на ганку бібліотеки. Обидві команди завершили свій маршрут майже одночасно. Ще здалеку було чутно їхнє наближення, бо вони дружно в один голос вигукували кричалки («Вболівай! Грай! Читай! Силу й розум розвивай!») та запрошували усіх перехожих до бібліотеки, роздаючи буклети, візитівки та закладинки.
Не встигли команди перевести подих, як ведучі запросили всіх до участі у спортивно-танцювальній імпровізації під гімн Євро-2012 «Вболівай!». Перехожі здивовано оберталися на це дивовижне енергійне дійство, де хлопці завзято повторювали рухи за однією ведучою Інною, а для дівчат демонструвала спортивні па Оксана. З сусідніх балконів  також висипали усміхнені обличчя, які зреагували на запальний ритм музики та позитивну енергію дітей, спортсменів і навіть адміністрації бібліотеки, яка також не соромлячись підтанцьовувала. Імпровізація вийшла на славу! На останніх акордах діти взялися за руки, створивши Коло Дружби на знак єдності духу українців.
Проте це ще був не кінець. Кульмінація з нагородженням та безпосереднім спілкуванням зі спортсменами та журналістами наближалася, як снігова лавина. Пекуче сонце змінилося прохолодним повітрям рожевої зали, де був влаштований «Бібліотечний пін-понг» зі спеціальними гостями квесту. До них доєднався співорганізатор клубу «За здоровий спосіб життя», депутат Херсонської міської ради Олексій Урсуленко. Він захоплюється китайською гімнастикою, і щойно діти про це почули, одразу ж попросили провести майтер-клас. Олексій не відмовив, хоча й пояснив, що ці вправи несуть більше енергетичний зміст і зрозуміти їхню суть без підготовки складно. Проте всім сподобалося виконувати урівноважені вправи з контролем дихання.
Кидаючи тенісний м`ячик від глядачів до гостей і навпаки, діти засипали просто питаннями учасників «пін-понгу». Хлопців найбільше зацікавив спортивний коментатор та автор 28 книг про спорт Олександр Крупиця, наскільки це важко коментувати наживо матчі і що він відчуває під час відповідальних футбольних змагань. Дівчата атакували мандрівника Кирилла, який об`їхав Північну, Центральну та Південну Америки на мотоциклі, харчуючись бананами та ананасами, питаннями про кращу країну, яка вразила (відповідь була несподіваною - Україна), про сніданок зранку (виявилося, що у Кирила наразі був «голодний» день ) і про книгу, яку пан Стрємоусов щойно завершив («Записки мотоцикліста. Слідами Че Гевари»).
Усім було цікаво почути живу англійську мову з вуст Стіва та Мері, хоча й побоювалися власноруч створеного бар`єру і страху не зрозуміти іноземців. Проте знайшлися сміливці, які поцікавилися, яким видом спорту займається Стів, маючи таку гарну форму. «Легка атлетика та гольф, який в Україні нерозповсюджений», -  послідувала відповідь. Жаль лише, що зіркові гості не змогли взятии участь у «пін-понгу». Дмитро, Юрій та Андрій поспішали на тренування. Що поробиш, для спортсмена – це святе!
Що стосується командного заліку «Сонечок» та «Лідерів», то, звичайно, перемогла пані Дружба і торт з цільного зерна, який вручив Олексій Урсуленко, чиє підприємство займається якраз виготовленням продуктів здорового харчування, порадував  дітей і підсолодив їхню перемогу. А напис на торті під веселкою ще раз підтвердив основну думку акції «Живи з книгою!», «Перемагай з книгою!»
І головне: діти, спортсмени і навіть перехожі, яких зустрічала весела процесія, переконалися, що сучасна бібліотека – це свято, яке завжди з тобою!

Фоторепортаж дивись тут

Оксана Розміровська,
завідуюча відділом обслуговування читачів 5-9 кл.