home

Літературно-краєзнавчий квест,
або як козаки до Херсону повернулися

 

1 червня, у День захисту дітей, у м. Херсоні відбувся літературно-краєзнавчий квест. Що означає це дивакувате слово, - запитаєте ви. Це дуже популярна форма гри-випробування, у даному випадку начитаності, ерудованості, витривалості та вміння грати у команді.
Організували цю гру для дітей Управління культури і туризму Херсонської облдержадміністрації та Херсонська обласна бібліотека для дітей, розпорядником гри була Розміровська Оксана Сергіївна (завідуюча відділом обслуговування читачів-учнів 5-9 класів).
До участі у квесті запросили учнів 5-8 класів районних шкіл Херсонської області – читачів районних дитячих бібліотек. Розділившись на 2 команди “Сучасні потьомкінці” та “Херсонська плеяда”, вони побували на 5 зупинках історичної частини м. Херсона: Очаківські ворота (старт-фініш), Катериненський собор, Порохові склади, Пам`ятник І. Кулику, Колодязь.
На кожній зупинці на “квестерів” чекали агенти з історико-літературними розповідями та спеціальними завданнями. Нємцев Сергій, науковий співробітник Херсонського художнього музею, розповідав про історію заснування Херсона, відомі історичні постаті, зокрема Катерину Велику та Григорія Потьомкіна.
Отець Петро, настоятель Катериненського собору, розкрив найцікавіші факти про цю видатну пам`ятку історії та архітектури.
Лопушинський Андрій, науковий співробітник Херсонського обласного краєзнавчого музею, перевтілившись з другом у справжніх козаків, висвітлив козацьку сторінку в історії Херсонщини та пограв з дітьми у “козацьку” гру – “Рибалка”.
Лопушинська Ірина, головний спеціаліст відділу використання інформації документів Державного архіву Херсонської області, розповіла про підпільний рух на Херсонщині у роки Великої Вітчизняної війни.
Звягінцева Надія, завідуюча учбово-методичним відділом Управління культури і туризму Херсонської облдержадміністрації, влаштувала міні-презентацію книги “Гойдалки над степом”, де зібрані кращі твори для дітей херсонських письменників.
Агента гри можна було знайти за паролем, який команда дізнавалася після виконання усіх завдань на зупинці. Також слід було виконати окремі завдання від координаторів-бібліотекарів, які супроводжували команди: розгадати кросворд “Славетні імена Херсонщини”, заплутані ребуси, відповісти на інтелектуальні питання, здогадатися, яким літературним героям належать речі, зібрані у скрині…
Окрім командного заліку, кожен гравець мав змогу заробляти індивідуальні бали. За кожну правильну відповідь “квестери” отримували бонусні картки, “вартістю” у 5 або 10 балів, в залежності від складності завдання, із зображенням наступної зупинки, яку відшукували потім на великій карті парку Ленінського Комсомолу. Дозволялося користуватися допомогою перехожих, але тоді учасник втрачав 2 бали.
Якщо команда не мала відповіді, у неї був шанс “купити” підказку, виконавши творче завдання.
За 1,5 години слід було дістатися фінішу з кульками, до яких гравці прикріпили літери і склали привітання: “З Днем захисту дітей!” А переможцеві, Запороржець Тетяні (Голопристанська районна бібліотека), дістався головний приз – добірка новеньких книг сучасних українських авторів.
Море чудових вражень, нової інформації та захоплюючих емоцій повезли “квестмени” у всі куточки Херсонщини, а значить – свято вдалося!

Оксана Розміровська, завідуюча відділом обслуговування читачів-учнів 5-9 класів