home

Поетична дегустація
з Наталею Крофтс

 

Чи бували ви коли-небудь на дегустаціях? Впевнена, дегустували чаї, мед, сири. А от старшокласникам шкіл №27 та 30 поталанило побувати на незвичайній поетичній дегустації, де їм була запропонована найсучасніша поезія вищого ґатунку та ще й з екзотичним присмаком – поезія Наталії Крофтс!
Наталя - унікальна особистість, поетеса, перекладачка, яка побувала у 50-ти країнах світу, стала переможицею багатьох міжнародних літературних конкурсів, вона – член редколегії поетичного альманаху «45-та паралель», зараз проживає в Австралії, звідки прибула до рідного Херсону. А допомагав у дегустації поет, художник, бард, один з засновників творчого об`єднання незалежних «Ключ», творчий і духовний наставник Наталі Юрій Вікторович Топунов.
Зазвичай трапезу відкривають аперитивом, тож гостям був запропонований коктейль-аперетив «З невідомими інгрідієнтами» - біографія Наталі. Перший інгредієнт - «Херсон», в якому пані Крофтс народилася, сформувалася як особистість і пишається цим. Другий інгредієнт - «ТОН «Ключ». З 16 років вона почала писати вірші та брати участь у поетичних акціях «Ключа», пізніше провела декілька моноспектаклів за своєю поезією. Третя складова коктейлю - «Америка». Після школи Наталя виграла стипендію на навчання в Америці і називає цей період "школою виживання". Четвертий компонент, який надає коктейлю глибини смаку, це «Московський державний університет та Оксфорд», де Наталя отримала блискучу освіту. Вона – спеціаліст з давньогрецької та латині, володіє англійською, італійською, новогрецькою, німецькою, викладала в Оксфорді латинь та давньогрецьку. П`ятий елемент додає космополітичного присмаку – «Дубаї». Наталя працювала в Дубаях у консалтинговій фірмі і з робочими візитами побувала в Омані, Камбоджі, Мексиці, на Мадагаскарі, Цейлоні, Фіджі та в інших країнах. Ось такими екзотичними спеціями приправлений біографічний аперитив.
Далі ми смакували поетичне фондю від пані Крофтс. Зрозуміло, що жодна країна не залишила її байдужою, вона читала гостям «Моя Одиссея», «Письма с Мертвого моря», «Последний султан Занзибара», ну і, звичайно, з інтимної лірики «Ты оставил рубаху» (2 місце на конкурсі «Філософія кохання», 2011р.), «Нельзя. Хочу.» та ін..
Минулого року Наталя Крофтс презентувала у Херсонській обласній бібліотеці для дітей (4.10.2010) свій вишуканий поетичний продукт – збірку поезій «Осколки», яка увійшла до колекції провідних бібліотек Англії, Австралії, України. Її можна почитати в Оксфорді, Кембріджі, у Державній бібліотеці Нового Південного Уельсу (м. Сідней), в бібліотеках Херсону.
Не обійшлося і без гарячих свіжеприготованих страв. Нещодавно у петербурзькому виданні «Інтелігент» вийшла стаття про кращих сучасних херсонських поетів: С. Зубарєва, С. Уманську, Ю. Топунова, Н. Крофтс (примірник «Інтелігенту» читайте у ХОБД). Це знакова подія для Херсону і ТОН «Ключа», якому виповнюється 20 років. Розуміння того, що наших поетів читають у Петербурзі, Сіднеї, Нью-Йорку, в усьому світі, викликає почуття гордості і патріотизму.
І друга гаряча подія - це перемога Наталі в конкурсі «Пушкін в Британії». На День народження Олександра Сергійович Наталя їде до Лондона, де за результатами читань та голосування журі, а також народного голосування будуть обрані король і королева поезії, король і королева перекладу (все у дусі старої Британії), але, мабуть, дуже по-сучасному. Пані Крофтс матиме унікальну нагоду поспілкуватися з поетами та перекладачами з 30 країн світу, а також розширити коло шанувальників своєї поезії.
На десерт був оголошений конкурс на краще питання для Наталі, найоригінальнішими були питання про відчуття свободи та мрії, взагалі австралійську гостю засипали питаннями про подорожі, екстремальні випадки, страх перед поїздками до чужих країн. Найдотепніші отримали від Наталі книгу «Осколки» з автографом автора. Вітаємо щасливчиків і дякуємо Наталі за подарунки бібліотеці, завдяки їй колекція іноземного відділу поповнилася художніми книжками для дітей та підлітків англійською, які Наталя потрудилася перевезти через півсвіту з Австралії!
Наостанок скажу, що дуже часто коктейлі прикрашають шматочком цитрусових, листочками м'яти. Коктейль під назвою "Поезія Наталі Крофтс" точно прикрашати нічим не треба. Він має дуже вишуканий смак, дивовижне звучання та неповторний аромат. Відчуйте самі!

Дубай

Песок и деньги. Деньги и песок.
Картина умирающего мира.
Глядят портреты строгие эмира
На Западом залапанный Восток.

Бетон и стройки. Стройки и бетон.
Армани, Гуччи, скидки, распродажи.
Возводятся бездушные пейзажи
Под тон песка – под монотонный тон.

Привет тебе, Клондайк! Привет, орда –
Конквистадоры новых территорий.
Мы все уйдем. Здесь вечно – только море.
...И смоет все когда-нибудь вода.

Оксана Розміровська,
завідуюча відділом обслуговування читачів-учнів 5-9 класів