home

"Читання: Так чи НІ?.."
Ток-шоу з Володимиром Арєнєвим

   

 

Ток-шоу не лише на екрані, а й у бібліотеці. Причому такі теми як сучасна література чи проблеми читання підлітків традиційне телебачення точно не зачіпає. Тому й вийшло так гостро, актуально і гаряче.
На ток-шоу "Читання: ТАК чи Ні?..", модератором якого був молодий письменник-фантаст Володимир Арєнєв, була запрошена херсонська еліта, читаючий бомонд: письменники, майбутні журналісти, викладачі літератури, бібліотекарі та активні читачі бібліотеки. Почесним гостем незвичайного для дитячої бібліотеки заходу були директор київського видавництва "Грані-Т" Володимир Петров та піар-менеджер видаництва Юлія Червінська. Піднімалися питання, чому згасає інтерес до читання у дітей та підлітків, обговорювали проекти на підтримку читання (Всеукраїнський конкурс "Найкращ читач України, Регіональний конкурс на кращий відгук про сучасну українську прозу - "Грані-Т", Обласний відкритий урок читання - ХОБД), Національні програми Росії, України та Польщі, спробували пояснити феномен бестселера і т.д.
Найгарячіше обговорювали ідею буккросінгу, виникла суперечка. В. Петров висловив думку, що книга - це друг, а друзів на вулиці не лишають. Протилежним були висловлювання студентів, молоді подобається ідея всесвітнього книжкового обміну.
Далі на розгляд залу було запропоновано 6 причин нечитання: це й нудна шкільна програма з літератури, і дорогі книжки, і "нічого читати", і відсутність державної підтримки і т.д. У ході дискусії виявилося, що не все так погано, як вважається, що 50 % підлітків читають в задоволення, що якщо до шкільної програми деколи додавати достойні сучсані імена, а класиків викладати креативно, то читати діти будуть. У спільні зусилля письменників, видавництв, книготоргівельних мереж і бібліотек на шляху до читацьких сердець не будуть даремними.

О.С. Розміровська , завідуюча відділом обслуговування читачів-учнів 5-9 класів