home
Обласний Відкритий Урок Читання

 

30 вересня у Всеукраїнський день бібліотек на Херсонщині відбувся Обласний Відкритий Урок Читання. До цієї акції долучилися всі відділи Обласної бібліотеки для дітей.

Співробітники читальної зали підтримали ідею обласної акції - Відкритого уроку читання, взявши активну участь та запросивши відому українську дитячу письменницю Марину Павленко, переможницю багатьох літературних конкурсів, у тому числі "Коронація слова" та "Гранослов". Шестикласники шкл.№30 були просто у захваті від літературного ток-шоу "Книга вже написана, і читаю я...", на якому вони мали змогу поспілкуватися з неймовірно доброю і цікавою людиною, представницею "унікальної" читаючої родини, та поставити їй свої нескінченні питання. В решті-решт навіть запропонували пані Марині написати детектив про їхню школу. Під час відкритого уроку всі переконалися, що книга живе, що всі люблять читати, хіба що читання набуло нових форм. діти дізналися про читання "живої книги" по-великобританськи" та про всесвітній рух буккросінг. Дещо під іншим кутом пройшла у цей день неформальна розмова "З книгою тат-а-тет" з головою правління кредитної спілки "Народна довіра" Синюком О.Д. Слова такої успішної та цілеспрямованої людини про важливість читання та неможливість виховання дітей без казок звучали для одинадцятикласників ЗНЗ №52 неабияк переконливо. Після зустрічей з такими людьми залишається шлейф висловів, які потім цитуєш усе життя.

О.С. Розміровська , завідуюча відділом обслуговування читачів-учнів 5-9 класів

*****

Волонтери сектору абонемента ОБД у цей день відвідали учнів 5-го кл. ЗНЗ№46. У класі на учнів чекало знайомство з творчістю українського дитячого письменника Всеволода Нестайка. Виразне читання волонтерами уривків із найвідоміших творів автора, супроводжувалось веселими іграми. Залюбки дітвора розгадувала жартівливі загадки і попрацювала над складним літературним кросвордом. На згадку кожен учень отримав листівку з головним героєм книжок - Сонячним зайчиком. І хоча, цього дня сонце не дуже вже тішило всіх присутніх, проте, сонячний настрій та тепла атмосфера панувала скрізь. Сподіваємось, що веселий дитячий ентузіазм у майбутньому переросте у палке бажання - читати цікаві книжки!

Цього дня не залишилась осторонь і Обласна школа-інтернат. Зібравшись у просторому залі, учні 4-6 класів чекали на зустріч зі справжньою письменницею. Українська письменниця-казкарка, Марина Павленко, залюбки похнайомила дітей зі своїми творами, розповіла про долі головних героїв і процес їх творення... Багато - чому? - що? - як? і - коли? - лунало від дітей, бо справжні казки і чарівні казкарі, не можуть залишити байдужими жодну дитину. І не дивно, що в знак подяки-духмяний і різнобарвний букет троянд, вирощених вихованцями закладу.

Н.Ю. Жуган, завідуюча відділом абонемента

*****

30 вересня на Обласний відкритий урок читання до 6-А кл. ЗНЗ №52 завітав народний артист України, актор Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша Манойло Анатолій Федорович. У Навчальній аудиторії панувала атмосфера театру - справжній актор та зачаровані мистецькою грою глядачі. Анатолій Федорович зачитав поему Тараса Григоровича Шевченка "Сон" і непросто зачитав, наклеївши "шевченківські вуса", він перетворився на живого Шевченка. учні затамуваши подих слухали історії творчого життя артиста, як проходило його дитинство, які книги були улюбленими. "У школі відмінником я не був, а ось читав із захопленям усе, що потрапляло під руку. Бувало, засиджувався за книгою і до четвертої години ранку". - згадував актор. Слухачі задавали безліч питань: "Яка була перша ваша роль?", "Чому вирішили стати актором?", "Скільки вивчили слів за свій творчий шлях?", "А в дитячих спектаклях граєте?", "Улюблена роль?". Діти були зачаровані та вражені акторською майстерністю Анатолія Федоровича. Зустріч промайнула швидко. Та за цей короткий проміжок часу школярі багато нового дізналися про театральне життя, а також про міцний зв`язок між книгою, читанням та мистецтвом бути актором.

О.В. Крижановська, завідуюча відділом мистецтв

*****

Світ електронних книг ХХІ століття

Захід проводився працівниками відділу інтернет-послуг ХОБД в комп`ютерному класі ЗОШ №50. Зустріч проходила з учнями 6-Б класу. Окрім слайд-презентації, яка розповідала про історію, види, переваги і недоліки сучасних книг, учасники висловлювали свої думки в дискусіях "Що нам дає читання?" та "Книга - шлях до усіпіху".Також заняття дало змогу учням прослухати уривок аудіокниги "Тарас Бульба" та самостійно розглянути формати електронних книг на моніторах комп`ютерів. У цілому захід пройшов дуже успішно - в позитивній атмосфері зацікавленості та інформативності.

А.Б. Петриченко, завідуюча Інтернет-центром

*****

У молодшому відділі проходив Обласний відкритий урок читання. На літературній зустрічі з відомою сучасною українською письменницею Мариною Павленко були присутні учні школи №1 та школи №47. Шанувальники магічного таланту Марини Павленко активно брали участь у співрозмові, задавали питання, що їх хвилювали, стосовно життєвого та творчого шляху творця. Діти подарували улюбленому автору малюнки, поробки, квіти, а вона в свою чергу - читала напамять свої вірші, вірші своєї матусі, вражала своєю легкістю, відкритістю, духовністю. Тому атмосфера зустрічі була - безпосередньою, невимушеною, теплою.

Н.М. Крижановська, завідуюча відділом обслуговування читачів-учнів 1-4 кл.

*****

"Про все цікаве на планеті читай в журналах і газетах"

Проходив урок у гімназії №6, 5-му кл., гостем якого була головний редактор газети "Кота Копейкіна і К" Ніколаєнко Оксана Олексіївна. Пані Оксана прийшла в "компанії кота Копейкіна" - великий плюшевий кіт, атрибут газети, якого дуже радо зустріли діти. Вона розповіла про газету, про людей, які працюють над кожним випуском. Були прочитані цікаві факти та історії з газети. Відповідала на безліч запитаь. Кожному учневі подарувала новий випуск газети, а також декілька екземплярів передала читачам обласної бібліотеки для дітей. На згадку про відкритий урок і цікаву зустріч всі сфотографувались.

*****

У цій акції взяли участь також учні7-А кл. школи №50. На відкритий урок читання була запрошена письменниця, член Національної спілки письменників України Нижеголенко Валентина Михайлівна. Діти познайомилися з її творчістю, були зачитані уривки з книги "Босоноги "Мрійники", "Тернистими шляхами" та ін. Учні читали вірші з її збірки "Бринить мелодія життя". Святковий урок залишив незабутні враження.

Л.П. Шнирьова, завідуюча сектором періодики

*****

У цей день також відбулася зустріч волонтерки Корпусу Миру Дебори Горофало з школярами 8-х кл. ЗНЗ№44. Це був цікавий урок відкритого читання у формі "ток-шоу", який пройшов під назвою "Who are you, the Writer"? Діти не тільки познайомилися з американкою, яка у якості спеціального гостя програми розповіла про себе, але й дізналися про те, яку важливу роль відіграють книжки і читання у житті кожної людини, а також про книжки, які вплинули на її вибір професії журналіста. Як на справжній конференції відбулося живе спілкування школярів з Деборою через "мікрофон". Діти задавали запитання, обговорювали з нею свої улюблені книжки, відкрили для себе різновиди та жанри літератури, познайомилися з висловами відомих людей про книжки та читання. На згадку про цю зустріч школярі напам`ять залишили собі автограф Дебори.

C.А. Яків`юк, завідуюча сектором літератури іноземними мовами